Steeds meer mensen kiezen voor een pergola in de tuin. Een pergola is geschikt voor elke tuin. Behalve dat je zo een schaduwplaats kunt creëren, geeft een pergola elke tuin ook een luxere uitstraling. Je kunt een pergola op verschillende manieren afwerken en je kunt tegenwoordig ook kiezen voor pergola zonwering of pergola met doek. Groot voordeel is dat je prima zelf een pergola kunt maken. We leggen je hier uit hoe je dat doet. Zeker is dat het plaatsen van een pergola steeds gemakkelijker is geworden, terwijl de kwaliteit van de pergola juist beduidend beter is geworden. Aan een pergola heb je jarenlang plezier, zoveel is met de gebruikte materialen tegenwoordig wel duidelijk.
Vaak in vierkante, maar zeker ook in rode vorm beschikbaar
Vooropgesteld; een pergola heb je in verschillende soorten en maten. Doorgaans hebben ze een vierkante vorm, je hebt echter ook pergola’s in een ronde vorm. Kijken we naar pergola hout dan zien we dat vaak gebruik gemaakt wordt van eikenhout of van douglashout. Pergola hout in de vorm van eikenhout is zwaarder, duurzamer en heeft een meer luxe uitstraling. Douglashout daarentegen is wat goedkoper en ook eenvoudiger te bewerken.
Werk met piketpalen en draden om de ruimte af te zetten
In de betere winkel kun je tegenwoordig zogenaamde bouwpakketten kopen die het maken van een pergola gemakkelijk maken. Door te werken met genummerde onderdelen weet je zo gemakkelijk wat de volgende stap in het proces is en kan eigenlijk niets misgaan. Ook zonder nummering maar met de juiste materialen is het echter prima mogelijk zelf een pergola te maken. De eerste stap die je zet is het meten en graven. Je meet af waar de pergola een plek krijgt en zet de ruimte met behulp van piketpalen en draden af. Je graaf gaten van zestig centimeter diepte, voor de funderingspalen. Zorg dat ieder gat inderdaad even diep is en de bodem van het gat mooi egaal is. Zo zorg je dat de pergola recht komt te staan.
Werk sneller met snelbeton
Nadat je de gaten voor funderingspalen hebt gegraven plaats je een paal recht in het gat. Vervolgens giet je bij voorkeur snelbeton in het gat. In vergelijking met cement wordt snelbeton sneller hard. Snelbeton kan na een uur al uitgehard zijn, bij cement kan dit wel een etmaal duren.
Geen schroef meer aan te pas
Het is goed te weten dat er tegenwoordig bij het maken van een pergola vrijwel nooit een schroef aan te pas komt. De verschillende onderdelen zijn namelijk voorbewerkt en hebben pen- en gatverbindingen. Je tikt dus gewoon de houten pennen in de voorgeboorde gaten van de funderingspaal. Op die manier ontstaat een pergola met een zeer stevige constructie. En dat zonder die lelijke boorgaten.
Klimplanten en het aanbrengen van verlichting
Heb je de eerste funderingspaal geplaatst, dan kun je verder met de tweede paal en monteer je een ligger tussen beide palen. Dit herhaal je vervolgens met de overige funderingspalen en de liggers. Kind kan eigenlijk de was doen. Staat de pergola, dan is het nog een kwestie van afwerken en eventueel aankleden. De meeste mensen besluiten klimplanten tegen de palen te plaatsen. Je kunt prima verlichting aanbrengen of je kunt delen van de pergola van een kleurtje voorzien.
Zo bepaal je zelf of je schaduw wilt of niet
Helemaal hip is ook pergola zonwering. Deze wordt vaak aan de gevel gemonteerd met smallere staanders aan de voorkant. De staanders maken het mogelijk dat er een zonnedoek gespannen kan worden tussen de gevel en de opgestelde staanders. Zo heb je dus een pergola met doek. Middels geleiderails wordt het doek eenvoudig uitgerold. Je kunt op deze manier helemaal zelf bepalen of je schaduw wenst of niet. Deze variant wordt overigens wel eens verward met de veranda. Dat is echter toch iets anders want een veranda heeft altijd een vast dak. Uiteraard kun je de pergola prima combineren met terrasverwarming, zodat je in de zomer nog langer geniet van de heerlijke, zwoele avonden.
De vele voordelen van het plaatsen van een pergola
Kiezen voor een pergola is verstandig, want de voordelen zijn al lang niet meer op de vingers van één hand te tellen. Je zit namelijk niet alleen beschut en beschermd onder een pergola, een pergola zorgt ook altijd voor extra diepte in je tuin. Door het plaatsen van een pergola kun je eveneens der overgang in de tuin markeren en koppel je bovendien op fraaie wijze huis en tuin. Als je besluit een schaduwdoek te gebruiken maak je een parasol overbodig en een pergola blijkt in de praktijk ook ideaal voor klimplanten. Omdat er niet meteen sprake is van een muur of een dak, ervaar je veel ruimte en geniet je van de natuurlijke lichtinval. Voor het plaatsen van een pergola heb je ook al geen vergunning nodig. Redenen te over dus om ook te kiezen voor een pergola.
Met de jaren steeds mooier
Door de jaren heen heeft de pergola een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Zoals beschreven is het plaatsen steeds gemakkelijker geworden en heb je de pergola’s tegenwoordig in tal van verschillende uitvoeringen. Je bepaalt zelf de rol die de zon speelt en met het plaatsen van een pergola wordt elke tuin simpelweg fraaier. Het gebruikte hout staat voor een lange levensduur. Om die reden is een pergola de investering meer dan waard, zeker met de beplanting wordt een pergola met der jaren vaak steeds mooier.