De Japanse esdoorn is een prachtige verschijning. Deze Japanse esdoorn, oftewel de Acer palmatum, is vaak een struik tot een kleine boom. Haar verschijningsvorm maakt het een echte blikvanger. Zo heet een dicht bladerdak waarbij de bladeren een intense kleur groen, oranje of rood hebben. In de herfst verkleurd zij en neemt deze esdoorn in het najaar een herfstkleur van diepgeel, oranje of rood aan. De Acer palmatum atropurpureum is een bijzondere variant van de Japanse esdoorn waarbij de bladeren rood zijn. Het zijn langzaam groeiende struiken of een kleine meerstammige boom. De boom een grijze of grijsbruine stam. De Acer boom kan wel tot 10 meter hoog worden.
Wat maakt de Japanse esdoorn bijzonder?
Zoals hiervoor al kort werd benoemd, zijn de kleuren een bijzonder aspect van de Japanse esdoorn. Naar de rode kleur van de Acer palmatum atropurpureum, zijn er in totaal ruim 200 soorten van de Acer palmatum. Deze verschillen allemaal in vorm en groeiwijze. Naar ieders smaak kan er een specifieke Japanse esdoorn worden uitgezocht. De bladeren kunnen allerlei kleuren hebben, zoals groen, oranje, roze, paars, rood, etcetera. Deze kleuren kunnen veranderen naar gelang van de tijd van het jaar. Zo heeft de Acer plamatum ‘Wilson’s Pink Dwarf’ in het voorjaar rozeuitlopende bladeren die later verkleuren naar groen en wit.
Dit blad kan ook verschillende vormen hebben. Zo kan een Japanse esdoorn een heel smal blad hebben en een diep ingesneden blad. De term ‘palmatum’ betekent handvormig en ziet daarmee op de vormgeving van de bladeren. Het blad is vijf-tot zevenvormig en is tot over de helft van het blad ingesneden. Ze bloeien en geven soms vruchten. De vruchten staan rechtop en hebben vleugels in de prachtigste kleuren. De zaden kunnen worden gezaaid.
Het planten van de Japanse esdoorn
De Japanse esdoorn kan het beste alleen geplaatst worden. Geef deze plant de ruimte. Indien de esdoorn tussen andere struiken geplaatst wordt, zal zij minder opvallen. Zij zal dan ook het meest tot haar recht komen als zij solitair wordt geplaatst. Daarnaast zal de wijze en de plaats van planting van grote invloed zijn op de succesvolle ontwikkeling van de boom. Ten eerste is het belangrijk dat de esdoorn is een geschikte grond wordt geplant. Bij de Japanse esdoorn kunnen veelal alle gronden worden gebruikt. Wel is het belangrijk dat een goed doorlatende bedekking wordt gebruikt, zodat het water weg kan, zoals luchtige turf. Voorkomen moet worden dat de wortels voortdurend onder water of juist droog staan. Het continu onder water staan van de wortels kan leiden tot rottende wortels.
De esdoorn kan zowel in de grond geplant worden als in een pot, maar laat dan wel extra goed op de grond die wordt gebruikt. Probeer ook zeker klei en harde grond te vermijden. Werk bijvoorbeeld altijd met plantgaten van circa 40 centimeter om iedere boom. Op deze manier kan de boom doorwortelen en heeft het voldoende ruimte om door te groeien. Ten tweede is het verstandig om de boom op een luwe plek te plaatsen. De Japanse esdoorn kan wel redelijk tegen wind, maar voor wie het er niet op wilt gokken is het verstandig hieraan te denken voordat de boom wordt geplant.
Het onderhoud van de Japanse esdoorn
De Japanse esdoorn zal goed gedijen met een beetje liefde en goed onderhoud. Het onderhoud van deze esdoorn is zeker niet onmogelijk, maar er komt wel wat bij kijken. Je Japanse esdoorn heeft niet veel water nodig. In principe is eenmaal per week water geven voor de Japanse esdoorn voldoende. Indien het erg warm is, kan maximaal drie keer per week met een goed doorlatende grond water worden gegeven. Zoals eerder gezegd, moet er op gelet worden dat de wortels niet continu droog of nat staan. Met name natte wortels kunnen grote consequenties hebben, omdat rottende wortels zomaar eens het eind van de boom kan betekenen. Naast water heeft de Japanse esdoorn niet veel nodig. Een beetje bemesting kan de boom wel goed doen. Denk hierbij aan twee keer per jaar een handje met een droge variant van bemesting, zoals koemest korrels.
De Japanse esdoorn is dus eigenlijk helemaal niet zo veeleisend. Indien de esdoorn goed wordt onderhouden, kan deze flink gaan groeien. Indien de boom te groot wordt, kan deze gesnoeid worden. Deze boom kan gesnoeid worden in de maanden juli en augustus. Bij het snoeien van deze Japanse esdoorn is het verstandig om de esdoorn uit te dunnen, waarbij dikke takken het beste kunnen worden vermeden. Indien de boom na de winter witte takken heeft gekregen, kunnen deze op ieder gewenst moment zonder risico worden weggesnoeid. Deze takken zijn immers dood en vormen verder geen meerwaarde meer voor de esdoorn. Bij het snoeien van de esdoorn moet dus nog best wel wat in het oog worden gehouden. Indien je dit onderhoud uitvoert zal je het meeste en het langste plezier van de Japanse esdoorn gaan hebben.
De weerstand van de Japanse esdoorn
Zoals al eerder gezegd is het bij het planten van de Japanse esdoorn verstandig om eens te kijken of de gewenste plek een luwe plaats is. Hoewel de boom redelijk tegen wind kan, kan een forse wind toch wel wat schade aanrichten. Verder heeft de boom een vrij goede weerstand. Enerzijds is de boom goed winterhard. Zij verliest haar bladeren in de herfst waardoor zij goed tegen de winter kan. Deze esdoorn kan dan ook goed tegen vorst, al geldt dit wat minder voor de esdoorn in een pot. Zorg er wel voor dat de kluit van de boom niet heel erg vochtig is.
Dit zal de kans op schade aan de plant vergroten. Indien er vorstschade optreedt zal dit veelal beperkt zijn dat schade aan de balderen, maar het kan tevens leiden tot uitval van complete takken. Anderzijds is de Japanse esdoorn over het algemeen ook wel opgewassen tegen de felle zon in de zomer. Hierbij verschilt de weerstand wel per soort. Ten eerste zullen de Japanse esdoorns met grove bladeren beter tegen de zon bestand zijn dan fijn bladerige soorten. Ten tweede kunnen donkere kleuren blad vaak beter de felle zon verdragen. Het is wel mogelijk dat de puntjes van de bladeren verbranden. Dit kan zowel door het te droog staan van de boom als door het te veel in het water staan van de wortels.Is
de Japanse esdoorn een aanrader?
Met het juiste onderhoud en een goede verzorging is de Japanse esdoorn zeker een aanrader. Het is een echte blikvanger en heeft een relatief goede weerstand tegen verschillende weersinvloeden. Het is wel goed om van te voren kennis op te doen over de verschillende soorten Acer palmatum, de specifieke kenmerken van deze soorten, hoe deze het beste geplant kunnen worden en met welk onderhoud zij het beste gedijen. Op deze manier kan het plezier er van optimaal benut worden.