hortensia met de juiste verzorging

Geniet langer van je hortensia met de juiste verzorging

De hortensia is één van de populairste planten en is dan ook in menige tuin te vinden. De hortensia is een zeer veelzijdige plant die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Of je nu kiest voor een plant met blauwe bloemen of voor de roomwitte Annabelle, deze plant is een aanwinst voor elke tuin.

Je kunt deze plant in de tuin planten of in een pot zetten. Het is een vaste plant die elk jaar weer voor veel bloemenpracht zorgt. Het is dan echter wel noodzakelijk dat je de plant op de juiste manier verzorgt en onderhoudt. In dit artikel leggen we je precies uit hoe de hortensia graag behandeld wil worden zodat zij elk jaar weer kan stralen.

Hortensia’s in allerlei soorten

De wetenschappelijke, Latijnse naam van deze plant is Hydrangea wat vertaald kan worden als watervat. De hortensia heeft deze naam gekregen omdat zij een zeer grote behoefte aan water heeft. Er zijn twee soorten van deze plant: met bollen en met schermen. De bollen (mop-heads) bloeien met kleine bloemetjes in de vorm van grote bollen. De schermen (lace-caps) bestaan uit kleine bloemetjes die omringt worden door een krans van grotere bloemen. De binnenste bloemetjes zijn vruchtbaar, de bloemen in de krans niet. 

Bloemkleuren

De kleur van de bloemen van de hortensia wordt vaak bepaald door de grond waar je haar in zet. Zo kan het zijn dat een blauwe bloem na het planten van kleur verandert. Er zijn middeltjes verkrijgbaar waarmee je gegarandeerd blauwe bloemen krijgt, zoals aluin en turf. Je verandert daarmee de zuurtegraad en het ijzergehalte van de aarde waar de plant in staat. Deze plant is naast blauw- en roze-tinten ook verkrijgbaar in andere kleuren zoals wit.

Hortensia snoeien

Een hortensia snoeien kun je het beste in het vroege voorjaar doen. Je doet dit door de plant tot 30 centimeter of tot vlak boven de grond af te knippen. Een plant die tot 30 centimeter is afgeknipt zal beter vertakken wanneer ze weer gaat groeien. 

Voor sommige soorten gelden er strengere regels wat betreft snoeien. Bepaalde soorten bloeien namelijk enkel op ouder hout. Als je deze helemaal tot op de grond snoeit, zal je die zomer geen bloeiende planten zien. Je kunt deze soorten zoals bijvoorbeeld de boerenhortensia beter in delen snoeien. Het ene jaar de ene helft en het volgende jaar de andere helft. Op die manier heb je elke zomer een bloeiende plant in de tuin.

Hortensia verplanten

Deze plant is over het algemeen goed te verplanten zonder dat ze kwaliteit verliest. Je kunt dit het beste doen in de maanden maart en april. Je verplant haar door de kluit ruim uit te steken. Let er op dat je de wortels niet beschadigt. Zorg dat de nieuwe plek dezelfde diepte heeft. Na het verplanten heeft de plant extra veel water nodig. Ook daarna heeft de plant een grotere waterbehoefte tijdens droge periodes. Ondanks al je zorgvuldigheid kan het toch gebeuren dat de plant de verplaatsing niet overleeft. Het is daarom altijd beter om een plant te laten staan, zeker als zij het op de huidige plaats goed doet.

Verzorging van hortensia’s

Deze plant staat het liefst in zure, vochtige grond. Omdat ze een grote waterbehoefte heeft, is een droge grond niet aan te raden. Heb je droge aarde en wil je toch er toch een planten? Kies dan voor een pluimhortensia, deze heeft een iets minder grote waterbehoefte. De plant staat graag in de volle zon, mits de bodem vochtig genoeg is. In de halfschaduw weet je zeker dat ze het naar haar zin heeft. Als het gaat vriezen in het voorjaar, moet je de bloemknoppen beschermen tegen de kou door middel van noppenfolie of een doek. Als de bloemknoppen bevriezen kunnen zij niet meer tot bloei komen. 

hortensia annabelle verzorgen

Hortensia’s stekken

Je kunt deze plant heel eenvoudig stekken. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Werkwijze 1 is een snelle manier van stekken, maar werkwijze twee zorgt juist door het langdurige proces voor sterkere planten.

Werkwijze 1

  • Stap 1: Snijd een stengel net onder het oog af en verwijder alle bladeren.
  • Stap 2: Zet de stengel in een bakje met stekgrond.
  • Stap 3: Zet de stek onder glas of dek het af met plastic.
  • Stap 4: Na drie weken groeien er wortels aan het stekje. Zodra de stek begint te groeien, kun je hem verpotten.
  • Stap 5: Wees het eerste jaar extra voorzichtig met vrieskou, het stekje is nog erg fragiel en overleeft de vorst nog niet.

Werkwijze 2

  • Stap 1: Buig een tak van je plant en breng deze naar de grond. Leg er een steen op om de tak op haar plaats te houden.
  • Stap 2: Leg aarde op de tak totdat deze goed bedekt is.
  • Stap 3: Langzaam maar zeker groeien er wortels aan de tak. Dit kan wel enkele jaren in beslag nemen. 
  • Stap 4: Als de tak wortels heeft, kun je de tak afknippen, uitgraven en op een andere plek plaatsen. Deze stek is sterker en beter bestand tegen (nacht)vorst.